Monday 11 September 2017

Ξεπεράστε τα Βαρετά Σχολικά Σνακ!


  Τα σχολεία έχουν ανοίξει και για μία ακόμα φορά χιλιάδες μαθητές θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και θα περνούν ένα σημαντικό κομμάτι της μέρας τους μακριά από το σπίτι. Είναι πολλαπλά αποδεδειγμένο το γεγονός, ότι η ποιοτική και σωστή διατροφή των παιδιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξής τους. Κι έτσι η σκέψη κάθε μάνας για τα παιδιά στο σχολείο, εκτός από την διαπαιδαγώγησή τους, είναι τι φαγητό θα καταναλώσουν στο διάλειμμά τους, ώστε να τους δώσει την θρεπτική ενέργεια που χρειάζεται.
  Μεγάλο πρόβλημα για την οποιαδήποτε μητέρα είναι η διαμάχη του σπιτικού κολατσιού με το φαγητό του κυλικείου. Ο μαθητής έχει να επιλέξει ανάμεσα στο τίποτα, στο φαγητό από το σχολικό κυλικείο και το σπιτικό κολατσιό και τις περισσότερες φορές νικητής βγαίνει το κυλικείο. Ακόμα κι αν η μητέρα έχει ετοιμάσει ένα κολατσιό από το σπίτι, συχνά το παιδί το επιστρέφει το μεσημέρι ανέγγιχτο. 
   Και ο λόγος; γιατί δεν το βρίσκουν εξίσου ελκυστικό και γευστικό με τα εδέσματα του σχολικού κιλικίου.

   Πως μπορεί λοιπόν το σπιτικό κολατσιό της μητέρας να κερδίσει την μάχη; Ας δούμε μερικά tips που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολικού σνακ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  • ·         Ποικιλία! Η αλήθεια είναι ότι η μονοτονία κουράζει. Καλό είναι να υπάρχει μία εναλλαγή στο φαγητό. Βάλτε τη φαντασία σας στα σάντουιτς κι αποφύγετε τι βαρετές επιλογές.

o   Για αλλαγή αντικαθιστάμε το ψωμί του τοστ, με πίτες για φαχίτας ή αραβικές πίτες , με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε wraps και τις γεμίζουμε με γαλοπούλα, τυρί διαίτης, ντομάτα ή τόνο , μαγιονέζα light και αγγουράκι.
o   Χορταστικό σνακ μπορεί να αποτελεί ένα σάντουιτς στο οποίο θα βάλουμε λίγο από το φαγητό που περίσσεψε την προηγούμενη μέρα, π.χ. Αν είχαμε κοτόπουλο, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το συνδυάζουμε με τυρί διαίτης , ντομάτα και λίγη μουστάρδα.
o   Μη χρησιμοποιείται μόνο το κλασικό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς. Θα ήταν καλή ιδέα να δοκιμάσετε το σάντουιτς «σκάκι» με μια φέτα ψωμί άσπρο και μία μαύρο! Για παράδειγμα, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως ή το πολύσπορο με τυρί χαμηλό σε λιπαρά / αναρή ανάλατη και γεμίστε το με τραγανιστά λαχανικά όπως ντομάτα, αγγουράκι, καρότο, πιπεριές
  • ·         Φαντασία! Μερικές φορές η πρωτότυπη ιδέα είναι και πιο θελκτική. Ένα κέικ με περίεργη σύνθεση (σταφίδες, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα) ή με κάποια επάλειψη (μαρμελάδας) ή με γέμιση (κρέμα σοκολάτας) σίγουρα αποτελεί άξιο αντίπαλο του τυποποιημένου τροφίμου.
  • ·         Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία. Σχεδιάστε μαζί το τι θα περιέχει το κολατσιό του και μαζί ετοιμάστε το. ετοιμάστε μαζί με το παιδί σας ένα σπιτικό κέικ. Για παράδειγμα αλμυρά και γλυκά υγιεινά muffins. Χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής αλέσεως, και φρούτα αν είναι γλυκά ή λαχανικά και τυρί χαμηλό σε λιπαρά αν είναι αλμυρά.
  • ·         Συνοδέψετε το σνακ του με ένα φρούτο. Φροντίστε να είναι ένα «βολικό» φρούτο που να μεταφέρεται εύκολα, να μην πιάνει πολύ χώρο και να τρώγεται εύκολα. Προτιμήστε μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Εξαιρετικές επιλογές επίσης είναι τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα.
  • ·         Εξηγήσετε στο παιδί σας τη σημασία του φαγητού από το σπίτι. Κάντε να κατανοήσει τα πως και τα γιατί των επιλογών. Δεν αρκεί απλά να βρίσκει ένα κουτί μέσα στην τσάντα του. Αυτό που χρειάζεται να μάθει και να αφομοιώσει είναι το γιατί των συγκεκριμένων επιλογών. Με αυτό τον τρόπο θα μυηθεί στα βασικά στοιχεία της σωστής διατροφής και θα μπορέσει και στο μέλλον να κάνει μόνο τις σωστές επιλογές και από το κυλικείο.
  • ·         Πολλά παιδιά φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό ή να έχουν πιει έστω ένα ποτήρι γάλα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Χτυπάμε στο μίξερ μπανάνα, φράουλες κι ένα ποτήρι κρύο γάλα. Το βάζουμε στο θέρμο και το δίνουμε στο παιδί να το πιει στο δρόμο για το σχολείο.


Ας μην ξεχνάμε ότι το κολατσιό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα στο διαιτολόγιο ενός μαθητή καθώς σχετίζεται όχι μόνο με προσλαμβανόμενες θερμίδες και συνεπώς περιττό σωματικό βάρος, αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά που το βοηθούν να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της απαιτητικής αυτής ηλικίας.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc (UK)

No comments:

Post a Comment