Friday 29 September 2017

Ρόδι!


Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25 % του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Σε τι Ωφελεί;

Υγεία του Άντρα! Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού κάθε μέρα έχει αποδεχτεί πως μειώνει τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Όσο το πιο υψηλό είναι το επίπεδο του PSA στον άντρα, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Προστασία της Καρδίας! Το ρόδι, συμβάλλει στη υγεία των αιμοφόρων αγγείων και κυρίως των ευαίσθητων τοιχωμάτων τους, οπότε αποτρέπει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Επίσης, έχει αποδεχθεί ότι ένα ποτήρι χυμός ροδιού την ημέρα βελτιώνει τη ροή του αίματος στη καρδιά κατά 30% στα άτομα που έχουν πρόβλημα στις αρτηρίες τους λόγω υψηλής χοληστερίνης.

Υγεία των Αρθρώσεων! Έχει αποδεικτή πως είναι οι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες μειώνουν σημαντικά τη δράση των πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα. Σύμφωνα με την τρέχουσα έρευνα, το εκχύλισμα του ροδιού (που ισούται μ’ ένα ποτήρι χυμού ροδιού) μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ενός ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους στο σώμα.

Καταπολεμά τις Μολύνσεις! Ο χυμός του ροδιού έχει αντι-ιικές ιδιότητες, και έρευνες δείχνουν πως τα εκχυλίσματά του είναι αποτελεσματικά ενάντια στην οδοντική πλάκα.

Πώς να Λαμβάνω τα πιο Θρεπτικά Συστατικά του;

Καταναλώστε τους Σπόρους! Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά μόνο αν καταναλώσετε τους σπόρους που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, ωφέλιμες ισοφλαβόνες και άλλα μικρο-θρεπτικά συστατικά.

Μελάσα Ροδιού! Η συμπυκνωμένη μορφή σιροπιού περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού. Μια σταγόνα μελάσας ροδιού αναδεικνύει τη χαρακτηριστική γεύση του και χαρίζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες σ’ ένα απλό νρέσινγκ σαλάτας με ελαιόλαδο, λεμόνι και μαύρο πιπέρι.

Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK.


No comments:

Post a Comment