Friday 1 September 2017

Superfoods/ Υπερτροφές! Τι ακριβώς είναι;


Οι πιπεριές τσίλι, τα αβγά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αλεύρι, το σκόρδο, το πιπέρι, είναι μερικά από τα «απαραίτητα» υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Είναι πλέον γνωστό ότι αυτοί οι πρωταγωνιστές αμέτρητων συνταγών που είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής, μπορούν, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες τροφές, να κάνουν τη διαφορά!

Ποτέ στο παρελθόν, η σχέση διατροφής και υγείας δεν αποτελούσε τόσο σημαντικό ζήτημα! Στην εποχή μας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί για το τι τρώμε. Η καλή διατροφή είναι πλέον σύμμαχος της καλής φυσικής κατάστασης και όταν τρώμε έχουμε πάντα στον νου μας το πώς τα γεύματά μας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η έννοια του superfood, της υπερτροφής! Όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πρόκειται για τροφές με ιδιαίτερες ιδιότητες; Είναι γενετικά μεταλλαγμένες; Φυσικά κι όχι. 

Οι νέοι προσανατολισμοί μας ενθαρρύνουν προς μια πιο υγιεινή διατροφή, από βιολογικές καλλιέργειες, αν είναι δυνατόν. Στην πραγματικότητα οι φυσικές ιδιότητες των τροφών αναδεικνύονται μέσα από αυτές τις καλλιέργειες, που ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης ανάλογα με τις εποχές.

Αυτό ακριβώς είναι τα superfoods. Οι φρέσκιες ζουμερές ντομάτες, για παράδειγμα είναι ιδανικές για το καλοκαίρι, όπως όλα τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που μας βοηθούν να αντέξουμε την έντονη ζέστη, ενώ το λάχανο, τα γογγύλια, οι πατάτες και τα όσπρια είναι ό, τι πρέπει για τους χειμωνιάτικους μήνες.

Το σκόρδο, για παράδειγμα, είναι ισχυρό τονωτικό όταν είμαστε κουρασμένοι. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Το ταπεινό σέσκουλο, το σπανάκι, η αρωματική ρόκα, το πεντανόστιμο κουνουπίδι, τα καρότα, είναι μερικές μόνο από τις τροφές που μας ταξιδεύουν, μια νόστιμη και θρεπτική μαγειρική που συνδυάζει γαστρονομικές συνήθειες από κάθε γωνιά του κόσμου, ιδανική για την καλή φυσική κατάσταση όλων μας. 

Ανάμεσα στα superfoods προφανώς υπάρχουν και «ταπεινές» τροφές όπως λιπαρά ψάρια, όχι μόνο τα πιο γνωστά και φημισμένα, όπως τόνος και ξιφίας, αλλά και αντσούγιες, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά και πολύ φθηνά!

Πράγματι, πέρα από τις πολλές ενεργητικές ιδιότητές τους, τα superfoods είναι προσιτά σε όλους και αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής κάθε χώρας. Πρόκειται για τροφές οικείες σε όλους, καθώς οι γεύσεις τους είναι κομμάτι της διατροφικής μνήμης μας. Εξαιρούνται φυσικά τροφές από χώρες μακρινές, όπως τα γκότζι μπέρι, που μας έρχονται από την Μογγολία και βοηθούν στην αντιμετώπιση κόπωσης.

Όμως πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τροφές που γνωρίζουμε ελάχιστα;
Το καλύτερο είναι να τις χρησιμοποιούμε προσεκτικά, στην αρχή σε μικρές ποσότητες, ώστε να διαπιστώσουμε πώς αντιδρά το σώμα μας σ’ αυτές.

Παρόλο που τα superfoods, μπορούν να συνδυάσουν γεύσεις από όλο τον κόσμο, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται πολλά προϊόντα από μακρινές χώρες. Ας επιλέγουμε τροφές ανάλογα με την εποχή του χρόνου: μελιτζάνες, πιπεριές και βασιλικό το καλοκαίρι, ρόδια, σταφύλια και σπανάκι το φθινόπωρο, λάχανο το χειμώνα, φασόλια γίγαντες, ρόκα και βερίκοκα το καλοκαίρι.

Ανδρέας Χ.Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc (UK)

No comments:

Post a Comment