Monday 25 September 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ


Μέλι ή Ζάχαρη;
Το μέλι και η ζάχαρη είναι υδατάνθρακες και συγκεκριμένα δισακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη). Η θερμιδική αξία του μελιού είναι ανάλογη της ζάχαρης – 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Έχει περισσότερη (περίπου 25%) γλυκύτητα, λόγω της μεγαλύτερής του περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το μέλι, επειδή είναι φυσικό προϊόν, το οποίο δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όπως η ζάχαρη. Ως φυσικό προϊόν, περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χρώμιο. Η ζάχαρη από την άλλη πλευρά, ως υδατάνθρακας, δίνει ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό, αλλά δεν αποτελεί πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ø  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα μελιού συγκριτικά με τη ζάχαρη ώστε να έχετε ένα ανάλογο αποτέλεσμα στο ρόφημα ή στο σνακ.

Ζάχαρη ή Ασπαρτάμη;

Η πραγματικότητα είναι μια: Καμία από τις δυο δεν πρόκειται να κάνει κακό στην υγεία μας εφόσον καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και ότι και οι δυο δεν προσφέρουν κάτι θρεπτικό στον οργανισμό παρά μόνο την γλυκιά γεύση. Έχουν μάλιστα παρόμοιες θερμίδες. Εντούτοις, το κύριο πλεονέκτημα της ασπαρτάμης, είναι έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και απαιτεί μικρότερη ποσότητα για να προσφέρει την ίδια γλυκιά γεύση και επομένως αποδίδει σχεδόν μηδέν θερμίδες. Αξίζει να τονιστεί πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης συνδέεται με καρκινογένεση στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων, θεωρούν ότι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής.
Ø  Η ασπαρτάμη είναι έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και απαιτεί μικρότερη ποσότητα για να προσφέρει την ίδια γλυκιά γεύση, έχοντας μηδέν σχεδόν θερμίδες.
Ανδρέας Χ. Σάββα,
Διατροφολόγος, Ειδικός Εκγύμνασης BSc, UK

No comments:

Post a Comment